My desire

När sexlusten försvinner

Kategori: Artiklar

Det finns många perioder i livet som kan påverka sexlusten, när man nyligen har blivit föräldrar är en och medicinering en annan.

Men det är bara två av många orsaker till att sexlusten kan minska, eller öka.

Oftast är det just en övergående period, men ibland blir det en längre sådan och ibland kan det bli ett problem - för partnern, åtminstone.

Självklart kan båda partner påverkas negativt när sexlusten sviktar. Dels för att man kanske lider av det minskade sexlivet på andra sätt, till exempel saknar närheten det ger även om lusten inte finns där. Men också för att det kan leda till jobbiga diskussioner och tjafs.

Att börja med att se över orsaken och vad man kan göra åt det, till exempel byta medicin om det är en biverkning. Men det finns även annat man kan göra för att klara sig igenom perioden.

Prata
Kommunikation är alltid viktigast. Även om det är ett känsligt ämne så måste ni försöka prata om det. Att sopa problemet under mattan och låtsas som att det regnar får inte problemet att försvinna.

Ingen press
Även om du blir frustrerad över det försvunna sexlivet, så försök att inte pressa din partner. Det kommer snarare att göra det värre och förmodligen såra dennes känslor. Kom ihåg att det inte handlar om dig, och att din partner förmodligen mår minst lika dåligt över att sexlusten har försvunnit. Var tålmodig och förstående, det kan faktiskt hjälpa sexlusten att komma tillbaka - tro det eller ej!

Fokusera på annat
Gå ut tillsammans, hitta på saker, ha roligt, testa nya saker, ät middag på restaurang, gå på bio. Ha roligt tillsammans. Ibland räcker det med att få bort fokuset ifrån sexet, för att lusten ska komma.

Gör annat sexuellt
Sex behöver inte nödvändigtvis vara ett samlag. Oralsex ses ofta bara som ett förspel, men det behöver det inte vara. Om det känns okej att ta på varandra eller ha oralsex så kanske det kan räcka.

Prova olika saker
Testa nya sätt. Ett längre förspel, eller ett annorlunda mot de ni brukar ha. Skapa en romantisk stämning och se vad det leder till. Försök att hålla alla förväntningar borta, men testa alla tänkbara sätt för att väcka lusten.

Bestäm tillsammans
Vill den ena partnern inte ha något sexuellt umgänge alls, eller känns det okej att hjälpa sin partner? Är det bättre om partnern hjälper sig själv när det behövs? Vill man vara delaktig i det? Vad känns bäst för er båda? Även om ni vill helt olika saker och har svårt att komma överens så måste ni komma fram till något - båda måste förmodligen kompromissa, men ingen ska behöva ställa upp på något som inte känns helt okej.

Kom ihåg att det är en period 
Som vid alla andra jobbiga perioder är det viktigt att påminna sig själv - och varandra - om att det bara är just en period. Det kommer att gå över. Även om det inte känns så just nu så blir det alltid bättre.

Kommentera inlägget här: