My desire

Jobba tillsammans

Kategori: Veckans tips

Här kommer ett tips för par som känner att de får för lite tid tillsammans och lägger för mycket tid på jobbet och kanske även resan dit och hem.

I dag finns många möjligheter att jobba hemifrån, till och med att bli sin egen chef.

Att till exempel tjäna pengar på att blogga kan vara såväl en bra extrainkomst som ett heltidsjobb.

Dessutom kan man ju faktiskt göra det - blogg, eller vad man än väljer att jobba med - tillsammans med sin partner och på så sätt få mer tid ihop.

För den som är intresserad av detta kan jag tipsa om en sida där ni kan läsa mer. Max Hänni skriver om just detta och jag kan varmt rekommendera hans hemsida som är full av bra tips!

Kärlek och bråk

Kategori: Artiklar

(null)

Så fort nyförälskelsen har lagt sig, eller kanske redan innan dess, kommer de smygandes; bråken. Och de tycks aldrig ta slut.

Det är inte konstigt och knappast ovanligt. Man känner fortfarande inte varandra, och man är osäker - kanske inte bara på den andra utan även sig själv. Egentligen finns det tusen orsaker att gräla i början; man vet inte vad som väntar, vad den andra vill och så vidare. Eller så är det precis tvärtom; att man fått veta att han eller hon inte alls har samma framtidsplaner som en själv.

Men när man har tagit sig förbi den perioden, om förhållandet överlever den prövningen, då känner man sig oövervinnerlig. Nåja, förhållandet känns åtminstone oövervinneligt.

Då brukar även bråken upphöra. Man vet vart man har varandra, litar på sin partner, känner sig trygg och vet att man är påväg åt samma håll. Kanske har man hunnit flytta ihop och man delar mer än bara vardagen och nuet; man delar framtiden. Det finns inte längre någon anledning att bråka, och om en konflikt uppstår så har man lärt sig att hantera det. Och framför allt, man känner varandra bättre än vad man känner sig själv.

Ändå kan det ibland komma perioder då man grälar. Händer det någon gång ibland och inte går till överdrift så är det ingen fara, det kan räcka med att båda haft en dålig dag eller sovit dåligt för att man ska komma ihop sig. Men om grälen blir allt för stora och kommer allt för ofta så är det dags att fråga sig varför. Kanske är det inte kärlek ändå?

Om ingenting annat fungerar så återstår bara att avsluta grälen genom att avsluta relationen. Men om man verkligen älskar varandra så finns det ingen anledning att ge upp, åtminstone inte innan man verkligen har försökt allt. Här kommer fem tips att testa innan man tar farväl.

Undanröj minorna

Om ni ständigt bråkar om bagateller så finns det ett enkelt sätt att lösa det på: se till att det inte finns någonting ni kan bråka om.

Handlar det om att ni vill göra olika saker på helgerna? Kom överens om att ni får bestämma varannan helg. Bråkar ni om vem som gör - eller inte gör - vad hemma? Sätt er ned och diskutera vem som ska sköta vad, och håll det. Slåss ni om kuddarna i sängen? Köp nya som ni själva väljer och använd olika örngott.

Och när irritationen uppstår, försök komma ihåg att livet är för kort för att bråka om småsaker, och er kärlek är större än disk och kuddar.

Bakomliggande orsaker

Fundera på varför ni bråkar så mycket och om ni kan göra någonting åt det. Ofta finns det en anledning, och det är bara ni själva som kan veta varför. Kanske bär en utav er på ilska för någonting den andra har gjort - kanske för länge sen - som man inte kunnat släppa.

Det finns egentligen en mängd olika saker som kan ligga till grund. Osäkerhet, svartsjuka, sjukdom eller brister som gör en irriterad osv.

Försök prata med varandra om varför ni grälar, vad det är som gör er arga och om det verkligen handlar om just det eller om det bara är allmän irritation och ilska - och vad den i så fall kan bero på. Sedan kan ni komma överens om vad ni ska göra för att lösa det.

Ärlighet 

En utav de allra viktigaste delarna i ett förhållande är ärlighet. För att undvika gräl är ärlighet ett måste. För allting kommer oftast fram, förr eller senare, och då blir det definitivt ett gräl - även om det inte skulle ha blivit det från första början.

Jag tror att nästan alla kan skriva under på att det värsta med en lögn inte är det lögnen handlade om, utan just att någon har ljugit. Det innefattar alltid ett stort svek, även om det så var en liten lögn, och hör inte hemma i någon relation. Så om man ofta ljuger för sin partner bör man knappast vara förvånad över de ständiga grälen. 

Men lösningen är lika enkel som självklar: Bryt mönstret och sluta ljuga, eller gör din partner en tjänst och avsluta relationen.

Kommunikation 

Precis som ärlighet så är kommunikation en utav de viktigaste delarna i ett förhållande. Och brister i kommunikationen leder nästan alltid till återkommande, och stora, gräl.

Hur man ska kommunicera med varandra lär man sig varefter, det finns ingen genväg.

Men det viktigaste är egentligen att man faktiskt pratar med varandra, att man alltid försöker lösa de problem som uppstår.

Och, såklart, pratar med varandra innan problemen uppstår för att undvika dem.

Men framför allt; prata alltid med varandra, och aldrig med andra. Om det är någonting som rör din partner eller erat förhållande så kan du bara lösa det med honom eller henne. Och att prata om det med någon annan istället är respektlöst mot din partner.

Tid ifrån varandra - eller med varandra

Om man testat allt utan framgång och är redo att ge upp, så kan det vara värt att testa att vara ifrån varandra först. Resa iväg på egen hand, eller flytta isär - kanske bara tillfälligt - och inte ses under en bestämd tid.

Att sakna varandra kan vara precis det man behöver för att börja uppskatta varandra igen och glömma alla onödiga konflikter.

Först då vet man hur det skulle kännas att lämna varandra på riktigt och för alltid, och om det verkligen är vad man vill. Man får också tid att fundera, och kanske komma fram till hur man kan lösa problemen - eller inse att man faktiskt är beredd att bara glömma allt och sluta bråka, för att kunna leva ihop.

Om man redan är ifrån varandra mycket och har fått chansen att sakna varandra, så kanske det istället är dags att göra precis tvärtom - ta lite tid tillsammans. Resa iväg bara ni två, och förhoppningsvis hitta tillbaka till det ni hade.


Nya skribenten Björn tipsar om att fly höstrusket

Kategori: Björn Larsson (skribent)

(null)

Nu när hösten äntligen är här kan jag inte starkt nog rekommendera att man tar sin partner under armen, packar ett handbagage och lämnar detta mörka regniga land för en weekend-resa. 

Många av oss har en romantiserad bild av hösten som väldigt sällan stämmer. Man drömmer om färgglada löv, långa promenader, stora koppar med te på hemtrevliga caféer osv osv. men sällan finns allt de där, eller rättare sagt, bara det där. För hösten är ofta fylld med mörker, osäkerhet och ångest. Dels för att man faktiskt blir mer moloken och ledsen när det blir mörkt, men det är också lätt att relationen börjar halta efter en sommarflirt eller ett härligt sommarlov med barnen. Yngre par har ofta osäkerheten med vidare studier och även om man inte ska börja studera så ligger det som en liten klump i halsen när terminen börjar. Och let's face it, Sverige är bra på många sätt, men hösten är inte den bästa tiden att vara här. Det regnar och det blåser nästintill storm och man har ju upplevt det här så många gånger förut. 

Så då är det bättre att för en liten stund vara lite spontan och upptäcka en ny stad och passa på att vara lite romantisk. Men vart man åker är inte det relevanta, att bara komma bort och få lite distans till sin vardag tror jag är det viktigaste med en weekend. Poängen är inte att man ska resa till Rom och upptäcka sig själv och komma tillbaka som en ny människa utan att unna sig något. Nu för tiden kan man resa till flera städer runt om i Europa för bara några hundralappar och väl framme är utbudet och ofta bättre, billigare och större. Väl frame kan man hitta på vad som helst, så länge man tycker om den andras sällskap så brukar allt gå bra. 

Till exempel så åkte jag och min flickvän till Gdansk för att gå på SPA. När vi väl kom fram så blev de inget SPA utan vi åt Georgiska pannkakor och kollade på kyrkor. Pannkakorna var ganska torra och kyrkorna tråkiga, men det gjorde ingenting, för som sagt, det var inte att gå på SPA som var de relevanta utan att umgås. Så det kan jag verkligen rekommendera, ta tid för dig och din partner och gör saker tillsammans, det låter klyschigt och är det troligen det, men det är ett fantastiskt sätt att leva på.

- Björn Larsson