My desire

Vart går gränsen för otrohet?

Kategori: Krönikor

(null)

Jag kommer ihåg ett tillfälle för några år sedan, när jag satt på bussen och helt plötsligt tänkte "tänk om han skulle vara tvungen att sova över hos en tjejkompis någon gång för att han inte kan ta sig hem, skulle de dela säng då?"

Förhållandet var helt nytt, och det jag plötsligt insåg var egentligen: jag vet inte vad han anser är okej och inte. Vad är okej för mig, för honom, för oss? Har vi samma gränser?

Scenariot jag fick upp i mitt huvud var egentligen inte särskilt troligt, men det kändes heller inte helt omöjligt och det var bara den frågan som kom först.

Där och då trodde jag att han tänkte "det är väl ingen stor grej" och "det skulle väl kunna hända" - men samtidigt trodde jag inte att han skulle tänka så om det var tvärtom, att jag delade säng med en annan kille.

Att jag ens tänkte den tanken, och dessutom trodde att han skulle kunna göra det, visar verkligen hur osäker man är i början av ett nytt förhållande. För att man inte vet.

Otrohet är så omfattande, vilket man sällan tänker på. När man blir tillsammans med någon utgår man ifrån att personen inte kommer att vara otrogen. Men vad är egentligen otrohet? Och vad innebär det för din partner?

Det kan faktiskt vara så att din gräns går långt under din partners, eller tvärtom. Och dessutom finns det kanske sådant man inte ser som otrohet, men som ändå inte är okej. Sådant som skulle såra en, och kanske till och med förstöra tilliten till ens partner.

Förmodligen går det inte ens att ta sig igenom detta under ett samtal eller två, det är någonting som man går igenom successivt. Man kommer såra varandra, man kommer tjafsa, man kommer vara osäker. Men till slut har man tagit sig igenom det, och känner sig mer säker på sin partner än någon annan.

Men med det sagt, så är det ändå viktigt att veta vart ens partner drar sina gränser - och vart ens egna går. Så även om det kommer ta evigheter innan ni vet vad den andra tycker är okej och inte, så kan det vara bra att åtminstone fråga: Vart går gränsen för otrohet?
Kommentera inlägget här: