10 enkla sätt att förbättra din hälsa

Att ta tag i hälsan kan kännas allt annat än enkelt, men små förändringar kan faktiskt göra otroligt stor skillnad. Här kommer några enkla tips på hur du kan förbättra din hälsa.

1. Drick mer vatten

Om du inte redan dricker mycket vatten så kan det här vara det enklaste sättet att få en bättre hälsa. Generellt brukar man säga att två liter per dag är lagom, men det är väldigt individuellt – om du till exempel tränar behöver du dricka mer.

2. Motionera regelbundet

Alla vet väl redan att motion är viktigt, ändå kan det vara så vårt att få in ett träningspass i en hektisk vardag eller hitta ork och motivation. Kom ihåg att motion kan se ut på många olika sätt – vardagsmotion, hemmaträning och promenader till exempel.

3. Gå ut i friska luften och solen

Återigen något som vi redan vet är viktigt, men ändå tenderar att glömma bort. Solen är vår viktigaste källa till D-vitamin och både dagsljus och frisk luft är otroligt viktigt för att vi ska må bra. Om du dessutom väljer att ta en promenad i friska luften under dagen, då får du in tre viktiga delar på samma gång!

4. Återhämtning

Alla människor har behov av återhämtning, även om behovet ser olika ut för alla. Tyvärr är även detta lätt att glömma bort, eller prioritera bort. Något som kan vara bra att tänka på när det gäller återhämtning är att göra ”tvärtom”. Återhämtning är alltså inte alltid att vila. Om du till exempel har ett stillasittande arbete kan återhämtningen vara att göra något fysiskt. Tänk balans – på alla plan. Balans mellan arbete och ledighet, balans mellan vila och aktivitet och så vidare.

5. Håll koll på dina värden

Trots att det är så enkelt att kolla sina värden så är detta något många gör allt för sällan. Onormal trötthet, nedstämdhet, frusenhet och dåligt immunförsvar är bara ett fåtal exempel på sådant som kan bero på brister. Att gå till vårdcentralen och ta ett blodprov är enkelt och går snabbt, och kan upptäcka brister som behöver behandlas. Det finns även möjlighet att betala för provtagningen själv genom privata aktörer.

table-3220967_1280jpg

6. Låt bli godiset

Det är lättare sagt än gjort, men genom att sluta äta godis – eller allra helst allt socker – så kan man få många hälsofördelar. Socker gör väldigt mycket med kroppen och hjärnan, och vi kan bli både trötta och nedstämda – bland mycket annat.

7. Minska stressen

Det här hänger till viss del ihop med återhämtning, eftersom återhämtning är en viktig del såväl när vi vill motverka som behandla stress. Återhämtning är dock bara en del. Att minska stressen kan handla om allt från att lära sig säga nej eller att sänka kraven, till att ändra arbetstider eller kanske helt byta jobb – bland mycket annat. Stressen är dock inte alltid arbetsrelaterad, så här beror det helt på vad som orsakar stressen.

8. Umgås med rätt människor

Vilka vi umgås med påverkar vårt mående mer än vad man kan tro. Det finns människor som gör oss glada och avslappnade, och människor som har motsatt effekt och kanske mest tar energi. Var noggrann när du väljer vilka människor du omger dig med, för det påverkar dig på många sätt.

9. Ta en paus

Även den här punkten kan, till viss del, hänga ihop med återhämtning. Att ta en paus kan dock innebära många olika saker. Det kan vara att ta pauser regelbundet när du jobbar, eller att ta en paus från vardagen när den känns överväldigande. Att resa bort ett tag för att få miljöombyte, eller att bara tillåta sig själv att ta paus från alla måsten under dagarna. Fundera över vad du behöver, och ge dig själv det.

10. Andas

Långt ifrån alla känner till hur viktig andningen är. Det här kan man förstås skriva massor om, men i korthet: genom att andas rätt kan du få många hälsofördelar. Det finns även andningsövningar som kan hjälpa dig att hantera ångest, sänka stressen och bli lugnare till exempel. Lär dig effektiva andningsövningar att använda, lär dig att andas på rätt sätt och stanna upp och ta några djupa andetag då och då. Det kommer att göra mycket för ditt mående!