Håll kärleken vid liv - så förbättrar du relationen!

Vi har alla våra egna tankar om kärlek. Att det är en som är den rätta, att det finns flera eller att det fungerar bara man bestämmer sig. Oavsett vilket så är nog de flesta överens om att vi måste jobba för relationen, hur sann och stark kärleken än är. Här bjuder vi på 10 tips som kan hjälpa er att hålla kärleken vid liv.

Kommunikation

Bland det viktigaste i en relation är kommunikationen. Ofta är detta också det svåraste. Kanske kommunicerar man på olika sätt, eller kanske har någon av er – eller båda – svårt att sätta ord på vad ni känner. Tyvärr lär ingen av er vara tankeläsare, och därför blir det viktigt att lära sig detta. För de flesta blir detta enklare med tiden, och i början är det vanligt med missförstånd och gräl till följd av kommunikationsproblem – eller svårigheter att lösa dessa. Desto mer ni lär känna varandra och desto mer ni övar på detta, desto enklare kommer det att bli.

Ärlighet

Lika viktigt som kommunikation är, lika viktigt är ärlighet. Vad menas då med ärlighet? Måste man berätta allt om sig själv? Måste man redovisa varje steg man tar? Måste allting berättas i detalj? Nej, självklart inte. Snarare handlar det om att inte känna ett behov av att dölja något för sin partner. Hur man ser på ärlighet varierar förstås, men det grundläggande är att inte dölja eller ljuga om någonting som berör den andra personen eller som personen av någon anledning behöver veta. Även det här kan det vara en bra idé att kommunicera kring hur man ser på ärlighet, för att se om man har samma förväntningar – och försöka mötas om man inte har det.

Respektera varandra

Ytterligare en sak som måste finnas i ett förhållande. När det kommer till respekt är det dock väldigt brett – det kan handla om allt från just ärlighet, till hur man tilltalar och bemöter sin partner. Återigen återkommer vi till kommunikation och förväntningar, för även här kan man tänka olika kring vad som är respekt.

Stötta varandra

De allra flesta behöver förmodligen känna stöd från sin partner, om inte alltid så åtminstone väldigt ofta. Det kan handla om allt från att ge sitt fulla stöd när ens partner vill byta karriär, till att finnas där och stötta när partnern mår dåligt. Det kommer med stor sannolikhet att komma tillfällen då man egentligen vill stå i vägen, men att då välja att acceptera och ge sitt stöd kan bli avgörande för om relationen kommer att fungera.

Kompromissa

Även om ni är menade för varandra eller passar perfekt ihop så kommer ni inte alltid att tycka exakt lika om precis allting. Ni kommer ibland vilja olika saker – och ibland kommer det att handla om viktiga saker. Det är inte okej att samma person alltid får rätta sig efter den andra, eller att totalt köra över varandra. Kommunikation, respekt och kompromisser löser dessa situationer. Kanske kan ni göra på olika sätt? Kanske kan ni mötas på mitten? Ibland fungerar det inte, men då är det av yttersta vikt att det inte alltid är samma person som får som den vill, och att ni gemensamt kommer fram till beslutet. Båda måste vara villiga att ge i en relation.


pexels-rdne-stock-project-6657610jpg

Skratta tillsammans

Även om ni älskar varandra, respekterar varandra, kommunicerar och är ärliga så kommer förhållandet inte vara bra om ni inte skrattar tillsammans. Det låter krasst och kanske tänker du att detta inte alltid stämmer, men till viss del gör det ändå det. Vi människor behöver skratta och ha kul. Det gör oss avslappnade och minskar stress. Självklart kan vi skratta med andra än vår partner, men relationen kommer förmodligen bli väldigt tråkig om vi aldrig skrattar tillsammans. Skratt kan definitivt stärka en relation, och banden mellan två personer.

Planera en framtid

Självklart kan du ha egna drömmar som handlar om din karriär, dina intressen eller saker du vill göra med dina vänner. Men ni bör också ha gemensamma drömmar i relationen, sådant ni båda drömmer om att göra tillsammans. Att dessutom planera dessa saker tillsammans kommer stärka banden mellan er och känslan av att ni hör ihop, och är på väg åt samma håll. Det spelar ingen roll om det handlar om att skaffa barn, köpa hus och gifta er eller resor, gemensamma företag och projekt – det viktiga är att ni båda vill detta, och att ni vill göra det tillsammans.

Ha ett gemensamt liv

Nej, ni måste inte bo tillsammans eller välja att gifta er. Relationer kan förstås se ut på många olika sätt, och det kan ett gemensamt liv också göra. En anledning till att par tappar bort varandra, är att de helt enkelt glömmer bort varandra. De fokuserar enbart på sitt egna liv, och inkluderar inte sin partner. Så utforma ert gemensamma liv tillsammans, på ett sätt som passar er båda, men se till att det finns plats för varandra där – och att ni vill ha den andra där.

Kärlek

Även om denna punkt är självklar så är den ändå värt att nämna. Finns det ingen kärlek, då finns det förstås ingenting att hålla vid liv. Om du önskar att relationen var mer kärleksfull, eller bättre, så kan det vara värt att fråga dig själv om det finns kärlek. De flesta relationer har trots allt potential att förbättras, förutsatt att det finns någonting att bygga på. Så länge det finns kärlek finns det hopp!

Och att visa den (kärleken, alltså!)

Det spelar ingen roll hur mycket ni älskar varandra, om ni aldrig visar det. Vi kan aldrig anta att en person älskar oss eller trivs i relationen, för att han eller hon gjorde det förut. Vi kan inte heller förvänta oss att vår partner vet hur vi känner, om vi inte uttrycker eller visar det. Att älska utan att ge kärlek är som att köpa en båt men aldrig åka ut på sjön – det är ganska meningslöst, helt enkelt.