Kom i gång med träningen i sommar

Nu när sommaren kommer allt närmare och de varma vårdagarna blir allt fler så blir det knappast enkelt att hitta motivation till träning. Så mycket annat lockar så mycket mer, och det är lätt att skjuta upp träningen till hösten.

För den som vill komma i gång redan nu är det dock knappast en omöjlighet. Tvärtom! Sommaren bjuder på fantastiska möjligheter till träning, och det finns många sätt att göra träningspassen både roligare och lättare att få gjorda.

Den perfekta tiden för träning

Även om sommaren kanske snarare förknippas med lata dagar på stranden, resor, nöjen och avkoppling så är det faktiskt även en perfekt tid för träning. Därmed är det också en utmärkt tid att faktiskt påbörja träningen, så att grunden är lagd innan hösten. När hösten väl kommer kan det kännas motigt nog att behöva gå tillbaka till jobbet eller studier, så att dessutom behöva hitta tid och ork att träna kan kännas tungt. När sommaren bjuder på ljusa och långa dagar, energin ökar och allting ofta känns lite lättare så kan det vara lättare att dra igång träningen också.

En annan stor anledning till att denna tid på året passar perfekt för träning är förstås möjligheten att träna utomhus. Många arrangerade träningspass flyttar ut under sommaren, men även om man tränar själv så finns det mycket att välja på. Utegym, härliga promenader, löpturer i skogen eller längst vattnet, simning, tennis, strandtennis och badminton är bara några exempel på sommarträning.

Så kommer du i gång

  • Hemmaträning kan göra det enklare att få träningen att bli av. Här finns många olika appar och plattformar att välja mellan, men det går även att träna med olika redskap eller till videoklipp på till exempel YouTube.

  • Följ dina framsteg. Genom att logga träningen, i en app eller ett block, så får du en tydlig översikt över din träning. Det kan ge motivation, och gör att fokuset hamnar på träningen i sig – inte prestationen, resultaten eller något annat.

  • Testa dig fram. Det finns mängder med olika träningsformer, och alla kan hitta något de gillar. För att hålla i träningen är det viktigt att hitta något man gillar, så prova dig fram.

  • Fokusera gärna på sommarträningen. Att stänga in sig på gymmet flera timmar i veckan känns kanske inte så lockande när solen skiner. Ta med träningen ut i stället och simma, spela tennis eller badminton eller ta härliga promenader och löprundor.

  • Involvera familj och vänner. Under sommaren umgås vi ofta mer med andra människor, så varför inte slå två flugor i en smäll? Det behöver inte nödvändigtvis betyda att träffa vännerna för ett svettigt pass på utegymmet, om ni inte känner för det förstås. Promenader, löprundor, simning, tennis och badminton är aktiviteter som är roliga samtidigt som det är träning, och som passar perfekt att göra med andra.

  • Börja enkelt. Att planera i 6 träningsdagar i veckan direkt kommer med största sannolikhet göra att du tröttnar snabbt. Börja i stället med ett fåtal pass i veckan, och fokusera på att de blir av. I början är det inte viktigt att man tränar mycket eller länge, utan att man faktiskt börjar. Öka sedan på successivt.

  • Ta hjälp av en PT. En personlig tränare kan vara bra på många sätt, till exempel för att få hjälp att veta hur man ska träna för att uppnå specifika mål, men en PT kan även hjälpa till att motivera. Träffar du din PT på bokade pass så blir träningen oftast av också, eftersom man blir ”tvungen” att gå dit – och ofta är det svåraste trots allt att faktiskt börja.

Gör det enkelt

När du ska komma i gång, och sedan hålla i träningen, kan det vara bra att tänka ”enkelt”. Gör det enkelt för dig själv så att träningen faktiskt blir av. Fundera över vilka utmaningar du har. Om du börjat träna tidigare men inte hållit i träningen, eller velat börja men aldrig kommit i gång, så kan det vara en bra idé att fundera över varför.

Kanske kan det underlätta att välja träning som du kan ta med dig, till exempel ett medlemskap i en ”träna hemma”-app eller att investera i redskap som enkelt kan tas med när du reser bort? Om du tränar på gym och ibland reser bort, till exempel under sommaren, kanske det finns en gymkedja i närheten som erbjuder träning på övriga orter där de har anläggningar? På så sätt kan du också ta med träningen.

Oavsett vad det handlar om: identifiera dina eventuella hinder, och planera för hur du kan övervinna dessa. På så sätt kommer du lägga grunden för en träning som blir hållbar på sikt.