Kommunikation - Så lär ni er att kommunicera på rätt sätt

Att kommunikationen inte fungerar i förhållandet är vanligt, och det är också en vanlig anledning till att man har relationsproblem. Det mesta kan trots allt lösas med en välfungerande kommunikation, tillsammans med respekt och ärlighet. Men hur får man då kommunikationen att fungera? Här får du våra bästa tips!

Våga vara öppen

Det är väldigt vanligt att man har svårt att öppna sig, även för en partner. Samtidigt är öppenhet en del av grunden i ett förhållande. Det betyder inte nödvändigtvis att man alltid måste berätta allt för sin partner, utan snarare att man känner att man kan göra det. Och här finns det förstås flera delar, inte minst förtroende och tillit är viktigt. Din partner behöver vara en person du kan lita på och öppna upp dig för, och du behöver själv våga ta steget att göra det om det tar emot.

I de flesta förhållanden faller sig detta naturligt, om inte direkt så när förtroendet har hunnit byggas upp. Om förtroendet bryts så backar man förstås, och det kan bli svårare att våga öppna sig för sin partner. Förutom att man behöver ge det tid och ha tålamod, så det krävs det också ett tryggt förhållande – och en partner som gör det lätt att öppna sig. Att man vågar tala med varandra är förstås grunden i att få kommunikationen att fungera, för det första steget är helt enkelt att börja prata.

Prata i lugn och ro

Självklart pratar ni med varandra i alla möjliga situationer, men när ni pratar om viktiga eller jobbiga saker så ska ni alltid göra det i lugn och ro. Se till att ni har gott om tid, kan tala ostört och inte riskerar att bli avbrutna. Finns inte dessa förutsättningar så kan ni känna er stressade, och det påverkar hur ni kommunicerar.

Det räcker såklart inte med detta, men om ni tar upp stora frågor eller jobbiga samtalsämnen vid fel tillfälle så spelar det ingen roll hur ni kommunicerar – då är risken ändå stor att det blir fel. Även om ni vanligtvis är bra på att kommunicera med varandra, så kan ni båda påverkas av en stressig omgivning eller tidsbrist.

Så se till att ta upp viktiga saker vid rätt tillfällen. Det kan innebära att du behöver avvakta med att ta upp något som du helst vill prata om direkt, men det kommer vara värt det.

Avbryt när ni blir upprörda

Jobbiga ämnen kan alltid göra att ni blir upprörda. Även om det finns många sätt att minska risken för detta så kan det hända. Ändå är det första steget förstås att minimera riskerna. Undvik att prata om dessa saker när någon av er är trött, hungrig eller stressad. Kommunicera med varandra på ett respektfullt och lugnt sätt.

Och om någon av er brusar upp eller känner att det blir svårt att hålla sig lugn, välj då att gå därifrån en stund. Förklara gärna för din partner att du behöver en paus, och att ni får fortsätta senare. Försök aldrig fortsätta prata när du känner att du blir upprörd, irriterad eller arg – det kommer aldrig något bra ur det.

Här kan ni också försöka hjälpa varandra, genom att säga till och erbjuda en paus om ni märker att det behövs. Gör detta på ett respektfullt och försiktigt sätt, för att inte riskera att den andra känner sig anklagad och blir ännu argare. Du kan till exempel säga ”Jag förstår att det här gör dig upprörd, och vi båda behöver nog en paus nu så att vi kan fortsätta prata sedan när vi är lugna”.

Om ni ofta har problem med att någon av er brusar upp eller blir arg så kan det även vara bra att kommunicera kring detta, men självklart vid ett tillfälle då båda är lugna. Då kan ni bestämma hur ni ska hantera det, och hur den andra på bästa sätt kan avbryta när det händer. Kanske vill man inte höra ”varför blir du så arg?” eller ”sluta höja rösten”, men känner att ”ska vi ta en paus?” fungerar bättre.

pexels-liza-summer-6382682jpg

Använd jag-budskap

Kanske har du redan hört talat om jag-budskap, och till och med testat det? Om inte så är det definitivt något som är värt att lära sig. Jag-budskap handlar om att förmedla sina tankar och känslor genom att inleda med ”Jag…” och fokusera på vad man känner och tänker. Detta utan att anklaga eller kritisera den andra.

Även om det du vill prata om handlar om att din partner stökar ned för mycket eller är dålig på att hjälpa till hemma, så kan du säga det utan att det låter som ett irriterat klagomål. I stället för att säga ”du drar ned så otroligt mycket disk och plockar aldrig undan efter dig” så kan du säga ”jag känner mig stressad över hur stökigt det är hemma hela tiden, och jag skulle verkligen behöva hjälp av dig att hålla efter”.

Vad man säger och hur man säger beror förstås helt på vad det handlar om, och vad man känner. Det viktiga är att du förmedlar det du känner, men utan att säga något som låter som kritik. Om du säger sådant som ”du stökar ned, du städar aldrig, du är så dålig på att hjälpa till, jag blir så trött på när du gör så här, du är slarvig” och liknande så kommer din partner garanterat att känna sig påhoppad och kritiserad.

Om du i stället väljer att berätta hur det får dig att känna, och kanske lyfter det faktum att det är stökigt hemma utan att lägga någon vikt vid vems fel det är, så kommer din partner med stor sannolikhet att lyssna på ett annat sätt. Här kan det återigen vara en bra idé att välja rätt tillfälle att kommunicera. När du just sett all den där disken din partner lämnat framme på bordet och blir irriterad så kan du vilja säga till direkt, men då är risken stor att du både använder ett otrevligt tonläge och klagar på det. Vid ett senare tillfälle kan du kanske ta upp det lugnt, och med jag-budskap.

Kom ihåg att lyssna

I en relation är det förstås viktigt att kommunicera med varandra om det mesta. Din partner kan inte alltid veta hur du mår, hur du tänker, hur du känner och vad du tycker om olika saker om du inte säger det.

På samma sätt är det viktigt att lyssna på sin partner, och att ta till sig av det som sägs. Visa respekt för varandra genom att verkligen lyssna på det den andra säger. Lägg undan telefonen när din partner vill prata, ta er tid för varandra, respektera varandras känslor och visa omtanke.

Kom ihåg att ni inte alltid kommer tänka, tycka eller känna likadant. Det din partner säger till dig är det h*n känner och tänker, och det behöver inte nödvändigtvis vara något du känner igen dig i eller förstås. Ändå behöver du kunna visa förståelse.

Kort sagt, visa samma respekt för din partner som du förväntar dig. Om du upplever att du inte får den respekten och att din partner inte lyssnar på dig, då är svaret förstås: Kommunikation.

Tänk först och tala sedan

Som sagt, när du väl kommer på något du vill säga till din partner – som att det inte är okej att lämna all disk framme – så sägs det ofta på fel sätt. Med ”fel” menar vi ett sätt som är otrevligt, och som inte blir effektivt, utan kanske snarare orsakar ett gräl.

Vi har redan gått igenom hur viktigt det är att prata vid rätt tillfällen, när det handlar om viktiga saker. Att man har gott om tid och lugn och ro, till exempel. Sådana saker gör det förstås enklare att tänka efter vad man vill säga, och hur man ska säga det.

Även när ni pratar vid andra tillfällen, eller om mindre viktiga saker, är det viktigt att tänka på HUR man säger saker. Allting kan sägas på otroligt många sätt, och när någon tar illa vid sig eller blir upprörd av det som sägs så handlar det sällan om vad som har sagts utan om hur det sades.

Här vill vi även lyfta vikten av en rak kommunikation. Du kan inte förvänta dig att din partner ska förstå vad du menar, om du inte säger det. Undvik antydningar, menande blickar och subtila kommentarer. Även om du tror att du är tydlig så är din partner förmodligen ingen tankeläsare, och du kan aldrig förvänta dig att någon ska förstå om du inte säger rakt ut vad du menar.

En annan viktig del i detta är att tänka på tonläget. Även om du säger något i välmening eller tycker att du säger något snällt, så kan det framstå på ett annat sätt om du har ett otrevligt tonläge.

Det här är också något som kan vara bra att diskutera, hur ni vill bli bemötta i samtal och hur ni i dagsläget bemöter varandra. Prata även om hur ni vill att den andra påpekar om ni avviker från detta. Det är som sagt lätt hänt att man tror att man är tydlig, låter trevlig eller säger något på ett bra sätt även om den andra inte känner likadant. Ni är två olika personer och upplever saker på olika sätt.

Överlag är det viktigt att kommunicera kring kommunikation. Vill ni få till en god kommunikation så kan det första steget vara att börja prata om just detta. Hur kommunicerar ni i dag, hur vill ni kommunicera med varandra, vilka fel upplever ni att den andra gör, hur vill ni bli bemötta, hur närmar man sig jobbiga ämnen och så vidare.