Parterapi: Förlåt varandra - eller avsluta relationen

Tanken med "parterapin" är att ge dig och din partner tips och inspiration för att förbättra förhållandet, fortsätta vara nyfikna på varandra, utvecklas tillsammans och ha roligt. Oavsett om ni nyligen blivit tillsammans eller varit ett par i flera år kan ni ha användning av dessa tips.

Nu kommer vi in på något som för en del känns självklart, och för andra känns för hårt. I ett förhållande sårar man varandra ibland, det går inte att komma i från. Det kan vara lite eller mycket, stort eller smått, ofta eller sällan. Blir det ofta bör man förstås fundera över varför det är så, men det får vi komma in på en annan gång.

Det finns bara två alternativ när du blir sårad av din partner: att förlåta det, eller att avsluta relationen. Väljer du att förlåta så betyder det förstås inte att du ska förlåta det bara sådär - du får vara arg, ledsen och besviken. Ni måste såklart prata om det som hänt och reda ut det.

Men därefter återstår bara dessa två alternativ. Kan du förlåta det och gå vidare? Om inte så finns inget annat alternativ än att avsluta relationen. Det går inte att bygga upp en stabil, trygg, kärleksfull och välfungerande relation om ni bär med er det som varit eller inte kan lita på varandra.

Ibland behövs förstås lite tid för att kunna lita på din partner igen, eller för att veta om du kan fortsätta. Men om någon av er fortsätter må dåligt av det som hänt eller om det påverkar relationen negativt efter en tid, då kan det vara läge att fundera över om ni kan göra något åt det - eller om det är dags att gå skilda vägar. Helt enkelt: Förlåta, eller ta farväl.

Det här kan låta hårt, men i slutändan är det alltid det här som gäller. Det innebär inte att ni ska förlåta varandra för att ni känner att ni måste, tvärtom: ni måste vara redo att släppa det som varit och gå vidare, och ni måste känna er trygga i relationen trots det som hänt.

Hemuppgift: Fundera över om det finns något ni gjort mot varandra som ligger kvar. Kanske räcker det med att prata igenom det, om ni inte har gjort det eller inte är klara med det. Kanske kan ni göra något för att kunna förlåta. Kort sagt: ta itu med det där som ligger och skaver.