Parterapi: Stå inte i vägen för varandras lycka

Tanken med "parterapin" är att ge dig och din partner tips och inspiration för att förbättra förhållandet, fortsätta vara nyfikna på varandra, utvecklas tillsammans och ha roligt. Oavsett om ni nyligen blivit tillsammans eller varit ett par i flera år kan ni ha användning av dessa tips.

Många går in i ett förhållande med inställningen att man ska göra varandra lyckliga. Det här är med stor sannolikhet en bidragande orsak om förhållandet senare börjar knaka i fogarna: det är helt enkelt en orimlig och felaktig inställning.

För många kan det här låta konstigt. Självklart känner man många gånger att ens partner gör en lycklig – och man ska vara lycklig i relationen. Din partner bör alltså vara en anledning till din lycka, på så sätt att du trivs med honom eller henne och är lycklig över det liv ni delar. Men det här är inte samma sak.

Om du förväntar dig att någon annan ska göra dig lycklig, då kommer du aldrig att bli helt lycklig. För den här uppgiften är faktiskt din egen. Detsamma gäller förstås om vi vänder på det – det är inte din uppgift att göra din partner lycklig.

Med det sagt så har man ändå som partner en roll i detta, förstås. Nämligen att inte stå i vägen för sin partners lycka. Det kan låta som en mindre betydelsefull uppgift, men den är faktiskt otroligt viktig. Ställer du dig i vägen så kommer din partner att bli olycklig. Väljer du i stället att stötta så hjälper du till.

De allra flesta tänker förmodligen ”Jag står aldrig i vägen för min partners lycka”. Ändå gör många det, utan att ens tänka på det. Det här handlar helt enkelt om att låta din partner göra det han eller hon vill, utan att skuldbelägga eller kritisera.

Självklart finns det mycket som spelar in här. Om din partner vill gå ut och festa och lämna dig ensam med era barn när du inte alls har någon energi, till exempel. Står du då i vägen för din partners lycka om du säger nej?

Det korta svaret här är förstås nej. För som föräldrar har ni båda ett ansvar över barnen, och ni måste alltid stötta varandra och dela på ansvaret. Om en person hela tiden gör andra saker, då kommer relationen med stor sannolikhet försämras ordentligt. Det finns alltså många saker att ta hänsyn till.

Men om din partner vantrivs på jobbet och vill byta, och du säger nej för att det nya jobbet inte innebär samma status eller ger samma förmåner, då står du i vägen. Även här kan man förstås behöva ta hänsyn till många andra saker, men i slutändan handlar det om vad din partner vill – och det är din uppgift att stötta beslutet.

På samma sätt ska din partner förstås stötta dina beslut och aldrig stå i vägen för din lycka. Förutsatt att ni har en respektfull och välfungerande relation där ni även tar hänsyn till varandra så kommer inställningen att ”inte stå i vägen för varandras lycka” att fungera och förbättra er relation.

Hemuppgift: Fråga din partner om det finns något han eller hon vill eller behöver, eller om det finns något som du tidigare ställt dig i vägen för. Berätta även hur du känner – vad du vill göra, och om din partner någon gång hindrat din lycka. Diskutera med varandra, på ett respektfullt sätt, hur ni ska hantera dessa situationer i framtiden.