Så blir du miljonär - 10 tips för att lyckas!

De allra flesta har nog lekt med tanken att bli miljonär, men ofta slår man bort den tanken lika snabbt eftersom det är för svårt. Självklart är det inte enkelt att bli förmögen, men det är heller inte omöjligt. Här kommer våra bästa tips!

1. Börja spara nu!

Ja, om det ska bli en miljon (eller fler) så måste man förstås börja med att spara. För många kan detta kännas omöjligt och därför skjuter man på det. Här är det dock viktigt att komma ihåg att du inte behöver vänta tills du kan spara flera tusen per månad. Kan du bara spara en hundring? Jättebra, gör det! På sikt blir det mycket, och så småningom kanske sparandet kan utökas. Det viktigaste är att börja.

2. Investera i aktier och fonder

Det här kan också vara bra att tänka på om du inte har råd att spara mycket: Även en eller några hundralappar per månad blir mycket på sikt, inte minst om du väljer att investera i aktier eller fonder. Framför allt aktier kan kännas skrämmande om man inte har testat det förut, men det är inte så svårt som man kan tro. Läs på, prova på och börja med mindre summor om du är osäker. Det kan också vara bra att börja med fonder, eller att spara på sparkonton som automatiskt investerar pengarna. Anledningen till att aktier och fonder är ett bra val är förstås att avkastningen blir så mycket bättre. Ett sparkonto med någon procents ränta ger inte mycket, men aktier och även fonder kan ge långt mycket mer än så.

3. Sprid riskerna

Om du köper aktier eller fonder så bör du som sagt börja med att läsa på och sätta dig in i hur det fungerar. När du sedan börjar handla kan det vara en bra idé att börja med en mindre summa och prova på – men också att sprida dina risker. Det här är framför allt viktigt om du handlar med aktier. Generellt kan man säga att det finns två alternativ: säkra kort som ger liten avkastning, eller osäkra kort som kan ge massor eller gå minus. Det sista alternativet kan locka, men det är också en stor risk. Fokusera gärna på det som känns stabilare och säkrare, och se alltid till att sprida riskerna. Med andra ord: köp inte en aktie och fyll på innehavet i den hela tiden. Välj i stället flera olika så att riskerna sprids. Och kom ihåg – marknaden går upp och ned. Det är fullkomligt normalt att det lyser rött ibland. Något annat som kan vara bra att tänka på är att aktier generellt funkar bäst på lång sikt, speciellt om man är nybörjare. Men väntar du på miljonen så investerar du förmodligen på lång sikt.

4. Skaffa en sidoinkomst

Det här är ganska enkel matematik: desto mer du kan spara, desto snabbare når du miljonen. För att kunna spara mer så behöver du mer, och därför kan en sidoinkomst vara ett bra alternativ. Många tycker detta känns svårt, och tänker att det inte finns någonting alls man kan tjäna extrapengar på. I själva verket finns det massor.

Fundera över precis allting du kan göra för att få in pengar: tillfälligt, långsiktigt, då och då, lite pengar, mycket pengar osv. Kanske har du en hobby du skulle kunna tjäna pengar på? Kanske kan du vara barnvakt eller djurvakt? Kanske kan du ha loppisar regelbundet? Köpa in billiga saker och sälja med förtjänst? Hyra ut saker? Erbjuda dina tjänster? Göra enkäter och tjäna några kronor här och där? Jobba med översättning? Skriva texter? Ja, listan kan göras lång.

Börja med att fundera över vad just DU kan göra. Skriv ned allting du kan komma på. Fundera över sådant som vad du kan, vad du gillar att göra, vad du är bra på, vad det finns efterfrågan på och vad du har tid för. Kolla platsannonser för att se om det finns något extrajobb som passar, googla på sådant som intresserar dig eller hitta på ett eget projekt som kan ge dig en till inkomst.

5. Passiva inkomster

Ännu bättre, men många gånger också svårare, är en passiv inkomst. Det här betyder helt enkelt att du tjänar pengar utan att egentligen behöva göra något. Man brukar kalla det att tjäna pengar medan man sover. Det här kan till exempel handla om att hyra ut ett rum eller gäststuga om man har något sådant över, hyra ut sin bil eller saker, skriva en bok eller e-bok som sedan säljs och genererar pengar långt efter att du är klar med den, skapa en webbkurs eller liknande. Många gånger innebär en passiv inkomst att du gör en del jobb i början; men när du är klar så fortsätter pengarna att trilla in.

6. Sälj mer…

De allra flesta har massa saker liggandes hemma som de inte använder. Ofta tror man att det inte är så mycket, eller inte värt något. I stort sett alla skulle dock kunna få in en hel del genom att rensa och sälja. En bonus är att det blir lite ordning och reda hemma och att man slipper alla grejer som bara ligger och samlar damm. Så gör en ordentlig rensning, och försök gallra ur allting som faktiskt inte används och inte behövs. Sälj på Tradera, facebook eller på en loppis.

7. …och köp mindre

När man behöver pengar, för att kunna spara eller för något annat, så tänker man ofta på hur man kan öka sina inkomster. Det är dock minst lika viktigt att spendera mindre. Efter rensning och försäljning bör du alltså se över inköpen, och medvetet välja att spendera mindre. Se till att bara köpa sådant du verkligen behöver, laga det som kan lagas och låna när det är möjligt. Genom att sluta slösa kommer du kunna spara mer pengar i stället, och nå din första miljon snabbare.

8. Se över dina utgifter

Förutom att sluta köpa sådant man inte behöver, så är det förstås också viktigt att se över sina utgifter. Även om det inte alltid går att göra något åt dessa, så kan man ofta påverka dem. Kanske har man onödiga abonnemang som kostar pengar, för många streamingtjänster, kanske kan man hitta billigare alternativ, kanske kan vissa kostnader förhandlas ned eller kanske finns det något annat som går att ändra på?

Matkostnader kanske kan minskas genom att bli noggrannare med att köpa på extrapris, eller välja billigare märken. Kanske kan man börja cykla eller gå mer, och lägga mindre pengar på drivmedel? Se över vad som kostar mest för dig, och fundera över vad du kan göra för att få ned dessa kostnader.

9. Mål, plan och budget

Fundera över och specificera ditt mål. Ofta är det lättare att nå det när det är så specifikt som möjligt. Fundera över när du vill ha sparat ihop den där miljonen, och hur du ska göra för att lyckas. Nästa steg är att tro på att det är möjligt: då kommer du automatiskt att kämpa för att uppnå det, och det blir enklare att prioritera ditt sparande framför slösandet. Gör en planering över hur du ska gå tillväga, hur mycket du kan spara, vart och hur du ska spara och kanske även hur du kan få in mer pengar. Gör även en budget så att du har koll på inkomster och utgifter, och se över dessa regelbundet.

10. Ha tålamod och var konsekvent

Den här punkten kanske är tråkigast, men också viktigast: Ha tålamod och håll dig till din planering. Så länge du fortsätter jobba mot din miljon så kommer du att nå den, förr eller senare. Om du sparar pengar varje månad, investerar dem smart, lär dig mer, får in mer pengar, slösar mindre och sparar allting du får in – då kommer pengarna växa, och bli en miljon förr eller senare. Om du tappar motivationen, börjar låna från sparpengarna eller slutar spara så kommer du inte att lyckas. Så se till att fortsätta, hitta sätt att hålla motivationen uppe och ha tålamod. Kom ihåg varför du började och se ditt mål framför dig så blir det lättare.