Så får du lägsta räntan - och 5 andra tips när du ska låna pengar!

Innehåller affiliatelänk

Ränta, amortering, uppläggningsavgift, kreditupplysning och kreditvärdighet. Det är många saker att hålla reda på när man ska låna pengar. Här går vi igenom det viktigaste – till exempel hur du får bästa räntan.

Hitta lägsta räntan

Vilken ränta du får beror på många olika saker, och det enklaste sättet att hitta den lägsta räntan är att använda dig av en jämförelsetjänst. För dig som inte har testat detta innan kommer vi här att gå igenom det i korthet.

En jämförelsetjänst skickar din ansökan till flera långivare. Du behöver bara fylla i en ansökan, men den skickas till ett stort antal långivare samtidigt. Hur många kan variera mellan olika jämförelsetjänster, men 30-40 stycken är vanligt.

Varje långivare lämnar sedan besked, och inom kort kan du gå igenom eventuella erbjudanden. Om flera långivare erbjuder dig ett lån så kan du enkelt välja lånet med lägst ränta. Det finns många fördelar med dessa tjänster, men en stor fördel är att det blir enkelt att hitta lånet med lägst ränta.

Undvik onödiga kreditupplysningar

Jämförelsetjänster har som sagt många fördelar. Förutom att du enkelt får svar från flera långivare och kan hitta lägsta räntan, så är en annan fördel att endast en kreditupplysning tas. Hade du ansökt till varje långivare separat hade en kreditupplysning tagits vid varje ansökan.

Kreditupplysningar försämrar din kreditvärdighet, och dessa vill du alltså hålla nere. Därför är jämförelsetjänster ett bra alternativ när du ska ta lån. Vill du ansöka hos en specifik långivare så kan du kolla om denna finns hos någon jämförelsetjänst. På så sätt ansöker du till den långivare du vill, men också till många fler. Får du ett avslag hos den önskade långivaren så kanske du blir beviljad ett lån av någon annan.

Ytterligare en fördel med att använda en jämförelsetjänst är att du sparar tid. I stället för att fylla i flera ansökningar tills du hittar ett lån så behöver du bara fylla i en enda. Du behöver inte heller i förväg kolla upp räntor hos varje långivare, utan kan enkelt se vilken ränta varje långivare erbjuder dig när du får svar.

Förbättra din kreditvärdighet

Anledningen till att man vill undvika kreditupplysningar är som sagt att dessa försämrar kreditvärdigheten. Kreditvärdigheten ligger till grund för om en långivare väljer att låna ut pengar till dig, samt vilken ränta de erbjuder. En god kreditvärdighet ökar inte bara chansen att du blir beviljad, utan innebär även en lägre ränta.

Även om många kreditupplysningar är en stor anledning till att man blir nekad eller får hög ränta, så finns det även annat som påverkar kreditvärdigheten. Lönen är förstås en sådan sak – en högre lön innebär bättre kreditvärdighet.

Anställningsform, boendesituation, befintliga lån och eventuella betalningsanmärkningar är också sådant som påverkar kreditvärdigheten. Genom att se över din situation och se om det finns något du kan förbättra så kan du påverka din kreditvärdighet, och få bättre ränta.

Håll koll på andra avgifter

När du tar ett lån är det inte ovanligt att det tillkommer andra avgifter, utöver räntan. Om du tar ett större lån som du kommer betala av på länge så kan förstås en lägre ränta vara bättre även om en uppläggningsavgift tillkommer på lånet.

Andra gånger kan dessa avgifter lura dig. Om du kommer att betala av lånet snabbt så är det inte alltid lånet med lägst ränta som är det bästa alternativet, om detta lån har uppläggningsavgift och ett lån med aningen högre ränta inte har någon sådan.

Se till att jämföra ordentligt – inte enbart vad räntan ligger på, utan även vad totalkostnaden för lånet kommer att bli för just dig. Betalar du av lånet snabbt kommer du att betala mindre ränta, vilket också innebär att en saftig uppläggningsavgift kan vara värre än en lite högre ränta.

Samla mindre lån

Om du har flera lån eller krediter kan det vara en bra idé att baka in dessa i det nya lånet, eller att ansöka om ett lån för att samla dessa. Förutom att det blir enklare att betala på ett lån i stället för flera, så kan du också spara pengar på det.

Kreditkort kan ofta ha en hög ränta, så maxade kreditkort kan med fördel bytas ut till ett lån med lägre ränta. Likaså andra kostsamma lån. Se över dina skulder och fundera på om du kan tjäna något på att ta ett samlingslån.

Låna bara om du har råd

Den här punkten kanske är tråkigast, men den är också viktigast. Tänk alltid på att lånet ska betalas tillbaka. Om du är osäker på huruvida du kommer att ha råd med det eller inte så bör du inte ta ett lån. Likaså kan det vara en bra idé att undvika lån om du inte verkligen måste låna. Att låna pengar är en fantastisk möjlighet när det verkligen behövs, men det kan också bli problem om man lånar till onödiga saker, för ofta eller tar lån man inte har råd med.

Det kan också vara en bra idé att lägga till ett låneskydd som många långivare erbjuder. Ett låneskydd innebär att du slipper betala på lånet om du blir sjukskriven eller arbetslös. Lånar du mycket och med längre återbetalningstid kan detta vara väldigt viktigt. Var dock noggrann med att läsa igenom villkoren innan för att se att försäkringen gäller för dig – alla låneskydd gäller till exempel inte för egenföretagare.