Sex anledningar att ha mera sex

Även om den vanligaste anledningen till att man har sex är för att det är skönt, så finns det många andra fördelar med sex. Här hade vi kunnat ha säkert 100 punkter, men det får räcka med sex. Det är ju trots allt vad det handlar om (sex alltså)!

1. Det förbättrar din hälsa

Sex är bra för hälsan på så många olika sätt. Det kan till exempel förbättra sömnen, sänka blodtrycket och det är bra för hjärtat. Sex kan även ge bättre immunförsvar, eftersom antikroppar som boostar immunförsvaret frigörs under sex. Kort sagt, det förbättrar hälsan på många olika sätt. Ligg dig friskare!

2. Det är roligare än träning

Att ha sex är faktiskt som ett träningspass, på flera sätt, och det är ett perfekt sätt att hålla sig i form. Under ett samlag förbränner man cirka 100 kalorier, och dessutom ökar hjärtrytmen – vilket gör att konditionen och uthålligheten förbättras. När vi har sex använder vi många olika muskler, vilket gör att dessa blir starkare. Genom att köra olika sexställningar och prova nya så kan man även bli flexiblare och smidigare.

3. Det gör dig gladare

Sex, och framför allt orgasm, är en riktig humörhöjare. När vi får orgasm frigörs massor av så kallade lyckohormoner, eller må bra-hormoner. En av dessa är Oxytocin, som minskar ångest och ilska. Även serotonin frigörs, och serotonin har antidepressiva egenskaper och gör att vi känner oss lyckliga när vi har haft sex. Även dopamin hjälper till och får oss att känna oss nöjda, glada och tillfredsställda.

4. Det minskar stress

Denna punkt hör till viss del ihop med den första, eftersom även stress handlar om hälsa. Men bara detta är en anledning att ligga mera. Det hänger även ihop med föregående punkt, eftersom det är lyckohormonerna som gör att stressen minskar och att vi får lättare att hantera stress. Om du känner dig stressad kan det alltså vara en bra idé att prioritera ditt sexliv.

5. Det lindrar smärta

Återigen en punkt som kan hör ihop med den första, men som är värd att nämna. Som du säkert hört talas om tidigare så kan sex lindra smärta, till exempel huvudvärk och mensvärk. Om huvudvärken inte är allt för besvärande så är den alltså snarare en anledning att ha sex, än att låta bli. Detsamma gäller förstås mensvärk, man känner sig inte alltid sugen på att ligga under mensen men om man gör det kan eventuell mensvärk lindras.

6. Det kan förbättra ditt förhållande

Om du är i ett förhållande så är sexlivet förstås en viktig del av det, och regelbundet och bra sex kan förbättra relationen på många sätt. Ni känner er nära varandra, lär känna varandra på ett annat sätt och så vidare. Oxytocin som frigörs under sex, och av fysisk närhet, gör att tilliten till vår partner ökar. Sex förbättrar alltså förhållandet på många sätt, förutsatt att det är ett sunt förhållande och båda vill ligga. Men även om du är singel så har sex många fördelar – oavsett om du ligger med dig själv eller med någon annan.