Sockerberoende - tecken, risker och hur du slutar

Har du svårt att låta bli godis, fikabröd eller annat sockerrikt? Då är du knappast ensam. Här går vi igenom tecken på sockerberoende, vilka risker ett för stort intag av socker innebär samt hur man lyckas sluta äta det där vita giftet!

Så vet du om du är sockerberoende

Hur ett sockerberoende visar sig kan variera mellan olika människor, men generellt handlar det om att man känner ett ständigt sug eller till och med behov av att äta till exempel godis. Att man helt enkelt inte kan låta bli. Detta brukar i sin tur leda till att man får i sig för mycket socker, vilket kan påverka en negativt på många sätt.

Tecken på sockerberoende:
  • Du kan känna ett konstant sug efter socker
  • Du kan bli irriterad när sockerintaget minskar
  • Hjärndimma, trötthet och/eller energilöshet
  • Hetsätning, svårt att sluta äta godis/fikabröd
  • Du kan inte låta bli att äta sådant som innehåller socker

Får en del innebär sockerberoendet även att man börjar gömma godis, eller ljuga om hur mycket man äter. Generellt kan man säga att det handlar om ett beroende om du vill eller försöker låta bli att äta sådant som innehåller socker, men inte lyckas. Andra tecken på att du behöver sluta är att det påverkar ditt liv eller ditt mående och din hälsa negativt.

Risker med överkonsumtion av socker

  • Ökad risk för högt blodtryck och högt kolesterol
  • Ökad risk för övervikt, hjärt- kärlsjukdom och diabetes
  • Ökad risk för hål i tänderna
  • Risk för näringsbrister
  • Ojämnt blodsocker
  • Trötthet, koncentrationssvårigheter, ökad hunger
  • Ökat sötsug
  • Depression, ångest och stressymptom
  • Negativ påverkan på huden

Det här är bara ett fåtal exempel på hur överkonsumtion av socker kan påverka en. Tänk på att alla inte upplever allt, och du kan även märka ditt sockerberoende på andra sätt. Därtill krävs sällan ett beroende för att negativa effekter av sockerkonsumtion ska märkas. Alla människor är olika och en del kan äta mycket socker utan att må sämre, medan andra mår dåligt av mindre mängder. Det är också viktigt att komma ihåg att många av dessa risker inte märks, eller inte märks direkt.

Tips för att bli fri från sockerberoende

Att bli fri från ett beroende är en utmaning, oavsett vad det handlar om. Det är lätt att bagatellisera just sockerberoende, men faktum är att det kan vara lika svårt att sluta med socker som med till exempel tobak eller andra beroendeframkallande ämnen och vanor. Med det sagt behöver det inte vara det.

Här är det framför allt viktigt att komma ihåg att det jobbiga är övergående. Första perioden kan vara allt från några dagar till flera veckor, och bestå av såväl huvudvärk och trötthet som irritation och nedstämdhet. Det är helt normalt, och tar man sig igenom det så kommer man snart att märka positiva effekter i stället.

Här är några tips som kan hjälpa dig bli fri från ditt sockerberoende:

1. Bestäm dig, och gör en plan. Planera vad du ska göra när sockersuget slår till, läs på om vad som händer när du slutar med socker och förbered dig. Gör gärna listor med sådant du kan testa när sockersuget kommer, när energin dippar, när du känner dig nedstämd osv. Om du har en plan kommer det bli enklare att fullfölja.

2. Öka proteinintaget. För att hålla blodsockernivån jämn är protein viktigt. Se framför allt till att äta en proteinrik frukost.

3. Ta bort allt socker. Om det finns godis och kakor hemma blir det förstås lättare att ta en när sötsuget kommer. Gör en socker-rensning hemma och köp i stället hem mat, nyttiga mellanmål och annat som kan ätas.

4. Försök äta lite, men ofta. Hunger kan lätt göra att sockersuget ökar, så se till att äta ofta och hålla hungern borta.

5. Ät mellanmål. Även mellanmål kan hjälpa dig att hålla dig mätt och slippa sötsug. Syrliga bär kan vara ett bra mellanmål som stillar sötsug.

6. Ta hjälp av en psykolog. Psykologer kan hjälpa till med sockerberoende, så om du känner att du behöver hjälp för att lyckas kan det vara ett bra alternativ.

7. Testa hypnos. Även hypnos är för många effektivt när man ska bryta ett beroende. För den som tycker att det är svårt, eller redan testat utan att lyckas, kan det kanske vara värt att testa hypnos.

8. Undvik sötningsmedel. Många ersätter gärna socker med sötningsmedel, men vill du slippa sötsug måste du även låta bli sötningsmedel eftersom de också är just söta – och därmed ser till att ditt sötsug blir kvar.