Vanliga dejtingmisstag - och hur du undviker dem!

Även om det kan vara både roligt och spännande att dejta, så kan det också vara svårt. Oskrivna regler, misslyckade dejter och ständiga misslyckanden kan ibland kännas allt för vanligt. För att göra det lite enklare kommer vi här att lista fem vanliga dejtingmisstag – och hur du gör för att undvika dessa.

Misstag 1: Spela svår eller spela spel

Det lär knappast förvåna någon att den här punkten finns med på listan. Väldigt många spelar spel när det kommer till dejting, eftersom de tror att det kommer att gynna dem på något sätt. Sanningen är att det nästan aldrig gör det.

Nu utgår vi ifrån att du dejtar för att faktiskt träffa någon, utan dolda avsikter. Då kommer det garanterat inte vara till din fördel att spela spel – tvärtom. Det kommer att leda till att personen du dejtar tröttnar, eller upplever dig som falsk och opålitlig.

Att spela svår är i stort sett detsamma; det är ett sätt att spela spel. Det går som bekant ut på att hålla personen på avstånd och låtsas att du är mindre intresserad än vad du egentligen är. Detta för att personen ska bli mer intresserad.

Det här kan fungera på ett fåtal människor, eftersom många trots allt vill ha det de inte kan få. De kan helt enkelt bli intresserade när det blir en ”jakt” och vill se till att ”vinna”. Men den stora frågan är förstås: är detta något att bygga ett förhållande på?

Nej, risken är förstås att den som faktiskt går i denna fälla bara lockas av jakten. Det finns ingen som helst garanti att känslor uppstår efter detta. Det finns även en risk att personen som nappar på detta faktiskt bara vill ha jakten, och när det är klart så kommer det inte vara lika kul längre.

Den största risken är dock att personen som utsätts för detta spel helt enkelt kommer tröttna. Få personer står ut med att bli avvisade gång på gång, eller att fortsätta bjuda ut någon som aldrig har tid eller lust. Att spela svår kommer göra att du uppfattas som ointresserad, även om du inte är det, och det vinner man sällan något på.

Misstag 2: Bli seriös för tidigt

Ett annat vanligt misstag är nästan motsatsen till föregående punkt: nämligen att man blir seriös för tidigt. Även om detta onekligen har fungerat ibland, så är risken väldigt stor att du skrämmer iväg den du dejtar genom att bli för seriös för tidigt.

Här kan det handla om allt från att använda stora ord allt för tidigt, till att bli för intensiv och vilja ses hela tiden. Även om du inte heller ska undvika personen du dejtar och låtsas vara mer upptagen än vad du är, så ska du inte heller göra det motsatta – kväva personen.

Att lära känna någon, och i bästa fall utveckla känslor, tar ofta tid. Med det sagt kan man känna attraktion, intresse och liknande väldigt snabbt. Detta förväxlar vi ofta med känslor – och ibland är det ett misstag. Känslor kan utvecklas efter att vi känt attraktion eller intresse, men inte alltid.

Det är dock naturligt att vilja agera på det vi känner, och känner vi något för en person så spelar det ingen roll om vi nyss har träffats. Här är det dock viktigt att komma ihåg att den andra kanske inte känner samma omedelbara förälskelse, men att det ändå kan utvecklas. Om du agerar på det du känner kan du skrämma bort den du dejtar, om hon eller han inte känner likadant – ännu.

Hur starkt vi känner och hur tidigt beror på många olika saker – hur vi själva är som personer, hur vi känner för den andra personen, vart vi befinner oss i livet, vad vi behöver just nu och så vidare. Det intresse du känner kan alltså bero på att du får en känsla av att personen kan ge dig något du behöver just nu. Det betyder inte att det är just denna person du söker, egentligen.

Så låt dig inte luras av dina känslor, och skräm inte iväg personer det kan finnas potential med. Inled inte heller något alldeles för tidigt, enbart på grund utav vad du känner i början. Om du verkligen vill ge den där potentiella framtiden som ni kan ha tillsammans en chans, då bör du börja med att ge den tid.

Misstag 3: Osäkerheten förstör

Även om det här är ett vanligt misstag så är det också väldigt svårt. Om du är en osäker person så kan du knappast sluta vara det till nästa dejt. Du är förmodligen medveten om detta, och vill säkerligen ändra på det, men det kan vara lättare sagt än gjort. Med det sagt är det här ändå värt att nämna, för det är trots allt en vanlig orsak till att det blir fel – på ett eller annat sätt.

Osäkerhet kan bland annat leda till att du inte vågar öppna upp dig, visa vem du är eller inleda något. Det leder med stor sannolikhet även till att andra inte får se vilken fantastisk och rolig person du är. Dessutom finns risken att du träffar fel person, som använder din osäkerhet till sin fördel – vilket kommer leda till ett skadligt förhållande.

Det finns inte en sorts osäkerhet, utan osäkerhet kan se ut på många sätt och den kan vara lätt eller svår. Känner du själv att du kan utmana dig själv och försöka övervinna osäkerheten så är det förstås detta du ska göra. Försök ta mer plats, visa vem du är och ta för dig.

Om du däremot inte kan göra detta på egen hand kan du behöva ta emot hjälp – av en vän, familjemedlem eller psykolog. Det finns många sätt att arbeta med osäkerhet, men hur det görs beror förstås på vad som orsakar din osäkerhet. Det kan vara dålig självkänsla eller dåligt självförtroende, skadliga relationer eller något annat. Börja gärna med att ta reda på orsaken, och se till att få hjälp om du behöver det.

freestocks-Qx5QNarbrUM-unsplashjpg

Misstag 4: Undvika viktiga samtalsämnen

Det här med samtalsämnen på dejter är en riktig balansgång. Det finns saker som kan vara viktiga att berätta för att den andra inte ska behöva känna sig lurad tidigare. Samtidigt kan det vara helt olämpligt att kasta ur sig dessa saker på första dejten.

Ett annat exempel är när du vet exakt vad du söker eller vill ha, och inte gärna vill slösa tid på någon som absolut inte vill ha samma sak. Det kan vara ett öppet förhållande eller tio barn, till exempel.

Sedan har vi ju dessa laddade ämnen, som politik till exempel. Ni kan ha trevligt tillsammans dejt efter dejt, och ändå kan det bli en dealbreaker för er båda när det visar sig är ni är väldigt långt ifrån varandra på detta plan.

När det gäller dessa saker är det svårt, eftersom det kan gå åt båda hållen. Det kan absolut vara så att det som känns som dealbreakers på första dejten kanske känns som något ni kan stå ut med när ni börjat falla för varandra. Men det kan också vara precis tvärtom – att allting går jättebra, tills fel ämne dyker upp.

Det gäller dock att inte vara allt för rädd för viktiga ämnen. Ni behöver inte dra upp dem på första dejten förstås, men finns det något som är avgörande för dig så får det gärna komma upp tidigt. På så sätt behöver du inte slösa för mycket tid eller hoppas för mycket på något som inte kommer leda någonstans.

Undviker du laddade ämnen finns risken att ni kommer långt, för att sedan inse att det inte kommer att fungera. Det kan också leda till att den andra känner att du undanhållit något viktigt, eller tvärtom – du kan känna att du blivit lurad.

Misstag 5: Ni lär inte känna varandra

Hela syftet med att dejta är att lära känna en annan person, och att se vart det leder. Ändå kan det lätt bli så att man faktiskt inte lär känna varandra alls. Det kan bero på olika saker: någon av er kanske har svårt för att öppna sig för andra, någon av er kan vara blyga eller så har ni fullt upp med att göra annat och glömmer helt enkelt bort att ställa viktiga frågor. Och det här är bara ett fåtal exempel – listan kan göras lång.

Här bör man framför allt vara uppmärksam på detta. Om du dejtat flera personer och känner att detta händer regelbundet, att du aldrig riktigt lär känna personerna du träffar, så kan det vara läge att fundera över varför det är så. Kanske kan du försöka utmana dig själv och prata mer, berätta mer om dig själv eller fråga mera.

Det kan också vara så att ni väljer helt fel dejtingaktiviteter. Bio kan till exempel vara väldigt mysigt, men innebär också att ni ska sitta tysta tillsammans ett par timmar. Biodejter kan man gärna spara till senare.

Om det snarare handlar om att den du dejtar är tystlåten, eller kanske pratar på massor men utan att egentligen berätta något om sig själv, så kanske du behöver ta initiativ och ställa fler frågor. Får du ändå inga svar kan det vara dags att säga det rakt ut: ”Jag vill så gärna lära känna dig, men det känns inte som om du vill öppna upp dig. Jag respekterar dig att du inte vill berätta allt, men finns det något du kan tänka dig att berätta för mig så att jag får veta mer om dig?”

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att vi inte enbart lär känna varandra genom att berätta om oss själva. Vi lär oss även väldigt mycket om andra genom att se hur de agerar i olika situationer, bemöter andra människor, reagerar på olika saker och så vidare. Lägg märke till detaljer, och bjud in till dejter som låter dig lära känna personen du dejtar. Ni kan även visa varandra vilka ni är genom att ta med varandra på sådant ni själva gillar.